martes, 12 de marzo de 2013

MALLORCA, Ariadna Ribera

Mallorca està constituïda per dues serres de muntanyes, orientades de nord-est a sud-est i per una plana baixa, més o menys accidentada, situada entremig de les dues serralades. La Serra de Tramuntana està a la banda nord-oest de l'illa, té nombrosos cims de més de 1000 metres d'altitud, hi predomina el modelat càrstic. La Serra de Llevant,paral·lela a la costa, al sud-est de Mallorca és més baixa i de morfologia més suau, l'altitud màxima és al Puig de sa Talaia Freda de 561 m d'altitud. La plana central de Mallorca presenta pujols i baixes muntanyes on hi destaca el Puig de Randa amb 548 m.
RESUM DEL RELLEU DE MALLORCA:



 Mallorca, és mig muntanyos.
GEOLOGIA
Mallorca es l'illa de major extensió de l'Arxipèlag Balear. Morfològicament està formada per dues serralades (la serra de Tramuntana o serra Nord i les serres de Llevant) paral·leles entre si i amb una orientació de sud-oest a nord-est. Entre les dues serralades es troba una depressió "el Pla central" zona que com el seu nom indica es més o menys plana amb petites elevacions.

Estructuralment, Mallorca es va formar per l'orogènia (plegament) alpina, originada per l'apropament de la placa Africana (Àfrica) i de la placa Euroasiàtica (Europa) que va comprimir  els materials dipositats en el solc (geosinclinal) bètic, la qual cosa explica la coincident alineació de l'arxipèlag Balear amb les serralades Bètiques. Aquest plegament es va produir en el Miocè mitjà, plegant els materials dipositats durant el Secundari i Terciari inferior, originant les serralades que formen Mallorca. Durant el Terciari mitjà i superior, l'erosió de les anomenades serralades va reomplir l'espai intermedi formant el Pla central. Els moviments distensius que tingueren lloc durant el Miocè superior originaren les elevacions centrals. Els esculls coral·lins del final del Miocè i l'erosió i sedimentació que va tenir lloc durant el Quaternari acabaren de configurar la Mallorca actual.

HISTORIA GEOLOGICA

Des del punt de mira sedimentari i tectònic podem dividir la història geològica de Mallorca en tres grans unitats tectosedimentàries superposades i que corresponen a tres grans etapes sedimentàries d'edat Paleozoica, Mesozoica i Terciària. 

MAPA




NO TÉ NI VOLCANS NI TERRATRÈMOLS

No hay comentarios:

Publicar un comentario