ISLÀNDIA - Júlia López
El relleu d'Islàndia és molt peculiar; té una sèrie d'altiplans basàltics, aixecats a diferents altituds, coronats de cons volcànics, actius i apagats. El seu relleu es molt irregular, hi ha de muntanyes molt altes, a planes gegantesques.
Islàndia es situa en el terç septentrional de la dorsal atlàntica la qual dissecciona a l'illa en un eix nord-est-sud-oest a la vora de les plaques continentals eurasiàtica i americana. Bona part de l'illa apareix com a resultat de la pressió entre les dues plaques, fa uns 16 milions d'anys, el que la converteix en una de les masses terrestres més joves de la Terra, des del punt de vista geològic.
L'illa en si està composta de basalt i lava petrificada amb baixos nivells de sílice, a més d'altres tipus de roques com les “riolitas” i les “andesitas”. Geològicament, és part de la dorsal mesoatlántica, la serralada al llarg de la qual l'escorça oceànica es forma i es propaga. A més, es troba sobre un punt calent, on el magma s'acumula per sota de l'escorça terrestre. No obstant això, la major part de l'illa té una formació encara més recent, ja que la seva situació sobre la dorsal fa que els sismes i erupcions s'hagin manifestat contínuament, estimant-se que la tercera part de totes les colades volcàniques terrestres de l'últim mil·lenni han tingut lloc a l'illa. Entre novembre de 1963 i juny de 1967 va tenir lloc l'aparició d'una nova illa, Surtsey, a 33 km al sud-sud-oest de l'illa, que es va formant per successives erupcions, fins a tenir uns 130 metres d'altitud màxima.
El curs de l'evolució climatològica de la terra també ha tingut repercussió en el paisatge geològic de l'illa. Durant l'última glaciació, la més freda de totes i que va acabar fa només 10.000 anys, Islàndia va estar coberta per un mantell de gel (tal com avui ho està Grenlàndia) que superava el quilòmetre de gruix en la seva zona central. L'actual geomorfologia de l'illa, modificada només en part pels cursos d'aigua i per l'activitat de volcans i glaceres posteriors, és majorment deguda a aquesta gran massa de gel desapareguda.
Islàndia sovint no te terratrèmols, però un sisme registrat el dia 29 de maig del 2008 a les 15:45 hora local (15:45 UTC). A la ciutat es van desplomar diversos sostres de plumavit imercaderies en farmàcies i supermercats, mentre que en el camp, es van col·lapsar diversos graners, provocant la mort de diversos animals. No hi va haver víctimes fatals humanes, però si 28 ferits. Després del sisme inicial, es va produir prop de 100 rèpliques, la majoria imperceptibles. El terratrèmol va interrompre un discurs del president islandès, Ólafur Ragnar Grímsson. El que va tenir mes intensitat va tenir una magnitud de 6,1 dintre l'escala de Richer i de VI dintre l'escala de Mercalli. Es tracta d'un terratrèmol localitzat prop d'una dorsal oceànica.
No hay comentarios:
Publicar un comentario